Thursday, September 22, 2011

Saturday, September 17, 2011

Uskoro novi projekat

Pozz...
Nije me bilo neko vrijeme ali odlučila sam da se upustim u novi izazov.  Pokušaću napraviti svojoj L knjigu od platna, koja će imati samo oblike, a kasnije ću se upustiti i u pravljenje tkz. ''quiet book''. Za sad nije praktična jer sve isprobava čulom ukusa... :)
Nisam tip koji sjedi ispred televizora pa čim ona zaspe ako sam završila posao po stanu (čišćenje, ručak...) mozak odmah razmišlja šta sledeće da pravim.
Poželite mi sreću... :)

Saturday, September 3, 2011

''Didaktička dekica'' u kućnoj radinosti

Svjedoci smo da ove stvarčice nisu uvijek jeftine, pristupačne...a ni djeca nisu predugo zainteresovana za njih ali vi ipak želite da vaše dijete ima jednu? Pa postoji jedno vrlo jednostavno rješenje...nije mnogo jednostavno, ali ako volite da se ''igrate'' možete napraviti sami.
Potreban materijal:
  • hula-hop
  • peškir za plažu
  • neka deka (ćebe) ne veliko
  • ostaci tkanina ili majica vašeg dragog koja više nije nosiva... :)
  • mašina za šivenje (samo zato što ćete to mnogo brže završiti uz njenu pomoć)
  • plastični dio iz kinder jajeta ili metalna kutija od kreme u koje ćete ubaciti nekoliko zrna riže da vaše igračke prizvode zvuk... :)
  • i prije svega dobra volja
Pa da počnemo!
Ja sam koristila dva peškira, mada bi bio dovoljan i jedan. Izmjerite prečnik hula-hopa i izrežete za 2-3 cm širi prečnik peškira ili ako savijete malo više hula-hop onda odredite sami širinu prečnika peškira.

Istog prečnika isjecite i deku da bi bilo mekše za vašu bebu... Odredite gdje želite postaviti krajeve hula-hopa (koji ćete presjeći na dvije približno jednake polovine) na peškiru, i ukoliko radite sa mašinom, napravite rupe kao za dugmad samo na peškiru, ne i deci.
Same igračke sam napravila tako da su od dva različita materijala.
Nisam koristila dugmad ili neke sitne materijale zbog opasnosti da beba ne bi slučajno progutala... :) ... Na vrhove igračaka sam dodala gumu da bi beba lakše povlačila ali da se ne bi povrijedila. Imala sam jednog starog medu čije punjenje sam iskoritila za ove igračke i naravno, nemojte zaboraviti dodati kutijiću sa rižom. Ako imate pitanja, tu sam da odgovorim.
Hula-hop polovine ukrstite i pričvrstite neko trakom.
Nije savršeno ali kada vidite osmjeh svog djeteta onda znate da je vrijedilo truda.