Friday, July 1, 2011

Stigla je beba...

Onaj osjećaj kada prvi put vidite svoju bebu je neopisiv i nezamjenjiv...to se mora doživjeti...vi koje već imate bebu znate o čemu pričam a vi koje čekate ...imate tu sreću da to iskustvo doživite... Kao u filmu: vrijeme staje i postojite samo vas dvoje (ili troje ;)) i ništa više nije bitno...samo to malo bespomoćno biće koje od sada samo od vas zavisi... od sada  nema više starog života ako želite da se posvetite bebi ali to ne znači da i dalje ne možete sa prijateljicama otići na kafu ili šetnju, sada će vaša šetnja (vi i suprug) biti zanimljivija jer imate svog malog novog člana. 
Sigurna sam da ste i same čule priču o neljubaznim sestrama i pojedinim dokotorima...ono što je mene šokiralo da tako kažem jeste da prilikom drugog porođaja doktor ne prisustvuje ... čini mi se da smatraju da smo ''ispekle'' zanat pa možemo same. Ali nemojte oko toga da se nervirate, čuvajte sebe i svoju bebu i nadajte se najboljem... :)
Ono što ne treba da vas zabrinjava jeste ako nemate mlijeka odmah i beba obično izgubi 200-300 g do dana izlaska iz bolnice... Babice galame na vas i govore kako morate imati mlijeka i da ste lijene ako nemate dovoljno ali nemojte to ''uzimati srcu''. Samo se trudite da beba često doji...ako nema dovoljno ne bojte se uvesti vještačku kao dohranu... :) ... nemamo baš sve sreću da imamo dovoljno mlijeka... što sam ja rekla babici: Ja sam luda pa želim da kupujem hranu i grijem flašice... :)
E sad :  
  •  prva stolica vaše bebe će biti skoro crna i neka vas to ne plaši, to znači da njeni organi za varenje rade a to je ''hrana'' koju je beba ''pojela'' dok je bila u stomaku
  • može se desiti da beba ''pljucka'' tečnost čudne boje a to se desi ako se beba ''napije'' plodove vode
  • imati perutanje kože na stopalima i šakicama
  • blage crvene flekice po licu (najčešće je to na kapcima) na glavi, leđima...to su kapilari koji se vide jer je bebina koža veoma tanka i sve se vidi. Nemojte to mazati nekim posebnim kremama jer kako beba bude rasla tako će i to polako nestajati to jeste postaće manje vidljivo.
Što se tiče vas, nećete moći imati stolicu i nećete moći mokriti (većina) pa primjenjujte one trikove sa puštanjem vode na slavini pa polako jer prilikom tuširanja ne ide (probala ;) ). E da prilikom tuširanja koristite dječiji sapun da ne bi iritirali područje...a vlažne maramice nikako... :)

Da ne zaboravim reći od hrane vam je dozvoljeno mlijeko, plazma keks i sok i to najbolje od breskve i jabuke a da izbjegavate citrusno voće kao i bobičasto i jagode zbog alergije. Voće ne smijete unositi, novine, knjige,slatko...samo da se zna...ponešto nije za pisanje javno pa ako imate pitanje pišite na mail pa ću vam rado odgovoriti. 

No comments:

Post a Comment